7.01.2014 г.

Просото - ценна, безглутенова храна за всички


Просото е древна култура с много важни за организма хранителни съставки. То е богато на аминокиселини, въглехидрати, ненаситени мастни киселиниминерали като фосфор, калий, магнезий, калций, селен, желязо, мед, манган,цинк, витамини
- B1, B2, B3, A, Е и др.

Ползи

Като  добър източник на магнезий и калий, консумацията на просо намалява риска от сърдечен инфаркт и е много полезно за хора със сърдечно-съдови заболявания. Просото предпазва организма от инсулт, затлъстяване, намалява риска от мигренозни и астматични пристъпи.

То стимулира растежа на косата, намалява косопада и чупливостта на ноктите. Действа благоприятно на зъбите и костите.

Установено е, че богатото на фибри просо намалява риска от образуване на жлъчни камъни и  туморни  образувания.

За разлика от житните растения, просото не съдържа глутен и е чудесна хранителна възможност за хората, страдащи от глутенова непоносимост.

Алкални свойства

То има  алкални свойства и може да се използва от  хора, страдащи от повишена киселинност и възпаление в организма. Зрънцата просо са ценна храна за бременни жени и деца, за хора с проблеми в храносмилането. Препоръчва се като добра храна  след прием на антибиотици, тъй като е доказано, че има способност да изчиства организма от техните остатъци. Просото не позволява да се трупат мазнини и затова е много полезно за тези, които искат да отслабнат.

Суперзакуска


Просото е вкусно зърно, от което се приготвя суперзакуска - каша, към която се прибавят плодове, ядки, мед, канела и други подправки. От него се приготвят различни ястия, може да се комбинира със  зеленчуци, да се добавя към различни супи, салати, десерти и др.

Просото е незаслужено забравена  храна, алкално богатство и ценна алтернатива на често използваните житни зърнени култури.

Валерия Гочева

Няма коментари:

Публикуване на коментар