Просото е древна култура с много важни за организма хранителни съставки. То е богато на аминокиселини, въглехидрати, ненаситени мастни киселини, минерали като фосфор, калий, магнезий, калций, селен, желязо, мед, манган,цинк, витамини - B1, B2, B3, A, Е и др.
Ползи
Като добър източник на магнезий и калий,
консумацията на просо намалява риска от сърдечен инфаркт и е много полезно за
хора със сърдечно-съдови заболявания. Просото предпазва организма от инсулт,
затлъстяване, намалява риска от мигренозни и астматични пристъпи.
То стимулира растежа на косата, намалява
косопада и чупливостта на ноктите. Действа благоприятно на зъбите и костите.
Установено е, че богатото на фибри просо
намалява риска от образуване на жлъчни камъни и
туморни образувания.
За разлика от житните растения, просото не съдържа глутен и е чудесна хранителна
възможност за хората, страдащи от глутенова непоносимост.
Алкални свойства
Алкални свойства
То има
алкални свойства и може да се използва от хора, страдащи от повишена киселинност и
възпаление в организма. Зрънцата просо са ценна храна за бременни жени и деца,
за хора с проблеми в храносмилането. Препоръчва се като добра храна след прием на антибиотици, тъй като е доказано, че има способност
да изчиства организма от техните остатъци. Просото не позволява да се трупат
мазнини и затова е много полезно за тези, които искат да отслабнат.
Суперзакуска
Просото е вкусно зърно, от което се приготвя суперзакуска - каша, към която се
прибавят плодове, ядки, мед, канела и други подправки. От него се приготвят
различни ястия, може да се комбинира със
зеленчуци, да се добавя към различни супи, салати, десерти и др.
Няма коментари:
Публикуване на коментар