8.09.2015 г.

Лечебните подправки - куркума



Куркумата е красиво декоративно растение, но също така и известна подправка. Широко приложение намира в източната кухня, но и често се оказва лек за множество болежки. За лечение се използват корените на растението.


За нейните лечебни свойства главна роля играе основната й съставка – куркумин. Той има противовъзпалително действие, което прави жълтата подправка изключително подходяща при проблеми с жлъчката и храносмилателни разтройства. Антисептичното й действие я прави изключително подходяща за дезинфекция на порезни рани и рани от изгаряния. Освен него кукрумата има и силен антиоксидантен ефект, който ограничава въздействието на свободните радикали, като същевременно предпазва клетъчните мембрани от увреждания, удължава живота на клетките и забавя процеса на стареене и респективно клетъчната смърт. Това я прави подходящо средство, което да бъде използвано при профилактика и борба с онкологични заболявания.

Полифинолите намиращи се в куркумата, водят до широкото й използване в процеса на отслабване. Те предизвикват ускоряване на метаболизма, което води и до по-бързо разграждане на мазнините в тялото и предотвратяват отлагането им. Куркумата спомага и за контролиране на нивата на холестерола и кръвната захар, като същервеменно оптимизира мастната обмяна чрез витамини C,B2, B3 и K.

Друг аспект, в който е полезна тази вълшебна подправка е борбата с диабета тя регулира кръвната захар, и балансира инсулиновата резистентност.

Широкото разпространение на куркумата достига и до козметиката. Антисептичният й ефект я прави изключително подходящ за използване при направата на домашни маски за лице. Тя гарантира антибактериално и противовъзпалително действие, което е от голяма важност при проблеми с акне. Освен това спомага за избледняването на пигментните петна и заличаване на белезите от акне по лицето.

Ето и една рецепта за любителите на чай:

Чай от куркума
Кипват се 4 чаени чаши вода. В тях се добавя 1 ч.л. куркума на прах, след което се оставя на слаб огън за около 10 мин. Чаят се прецежда, като може да се добави малко джинджифил и/или мед за подобряване на вкуса.

И.И.




Няма коментари:

Публикуване на коментар