14.02.2014 г.

Неизвестни факти за черницата



Какво е черница

Черницата е представител на род покритосеменни растения, принадлежащи към смейство Черничеви. Разпространена е предимно в субтропичния пояс, в който попадат части от Европа, Азия, Америка и Африка. Плодовете й достигат размери до пет сантиметра, имат къси дръжчици и много семена, а на вкус са сладко-кисели. Зреят в началото на лятото.

Състав

Плодовете на черницата са изключително богати на витамини. С най-високо съдържание са витамините А,С и B2. От минералите с високо съдържание са натрий, фосфор, калий и магнезий. В състава й има и пектин и пектоза. Не бива да забравяме и за листата на черницата, които също намират богато приложение, заради съдръжанието си. В тях се крият полезни вещества като калциев карбонат, аденин, аспарагинова киселина, пептон, аденин, както и гликоза.

Къде да намерим и какви са ползите

Пресни черници могат да се намерят само през лятото. Те са нетраен плод, което налага незабавната им обработка след закупуване/набиране. В България плода се култивура, но се среща и диворастяща. В Био магазините могат да се намерят сушени плодове от черница.
Черницата намира богато приложение в рецепти от народната медицина. Тя има хипогликемично, слабително, отхрачващо, пикочогонно и седативно действие. Употребата на черница има ползи и за подобряване на работата на сърдечно-съдовата дейност, както и за увеличаване на половата мощ. Също така укрепва имунната система, а отварите от листа на черница помагат при задух и авитаминоза.

Рецепти

ОТВАРА ОТ ЧЕРНИЦА - Една-две чаени лъжички нарязани листа или кора от корени се заливат с 250 мл. кипяща вода. Прецедената течност се пие на глътки през целия ден.

ЗАПАРКА ОТ ЧЕРНИЦА - Две супени лъжици листа се заливат с 400 мл. кипяща вода и захлупени киснат 1 час. Прецедената запарка се изпива на 4 пъти преди хранене.

СИРОП ОТ ЧЕРНИЦА /БУБОНКА/ - Изцеждат се 1 кг. плодове, прибавя се 1 кг. захар . Бърка се до стопяване на захарта и се наливат в сухи бутилки, които се запечатват добре.

ВИНО ОТ ЧЕРНИЦА - 1 кг. плод и 1 кг. захар се заливат с 3 литра вода и се оставят в покрит с марля съд 15-20 дни, като често се разбъркват. Течността се прецежда през марля и се налива в дамаджана, където престоява около 20 дни, за да ферментира отново. Прецежда се през двойна марля и се налива в сухи бутилки, които се запечатват добре. 

РЕЦЕПТА ЗА ВИСОКО КРЪВНО С ЧЕРНИЦА - 5-6 листа от черница се заливат с 1 ч.ч. вряла вода. Ври 2 мин. Прецежда се. Отварата се пие 3 пъти на ден.


МАРМАЛАД ОТ ЧЕРНИЦА - Почистените и измити плодове се прекарват през месомелачка или се смачкват с дървена лъжица, ако се много узрели. Варят се заедно с 500 мл вода на умерен огън при постоянно разбъркване. Прибавя се захарта и се вари до сгъстяване. Насипва се в бурканчета, запечатва се с капачки и се стерилизира 5-10 минути.

ИИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар