Какво е черница
Черницата е представител на род покритосеменни растения, принадлежащи към
смейство Черничеви. Разпространена е предимно в субтропичния пояс, в който
попадат части от Европа, Азия, Америка и Африка. Плодовете й достигат размери
до пет сантиметра, имат къси дръжчици и много семена, а на вкус са сладко-кисели.
Зреят в началото на лятото.
Състав
Плодовете на черницата са изключително богати на витамини. С най-високо
съдържание са витамините А,С и B2. От минералите с високо съдържание са натрий,
фосфор, калий и магнезий. В състава й има и пектин и пектоза. Не бива да
забравяме и за листата на черницата, които също намират богато приложение,
заради съдръжанието си. В тях се крият полезни вещества като калциев карбонат,
аденин, аспарагинова киселина, пептон, аденин, както и гликоза.
Къде да намерим и какви са ползите
Пресни черници могат да се намерят само през лятото. Те са нетраен плод,
което налага незабавната им обработка след закупуване/набиране. В България плода се култивура, но се среща и диворастяща. В Био магазините могат да се
намерят сушени плодове от черница.
Черницата намира богато приложение в рецепти от народната медицина. Тя има
хипогликемично, слабително, отхрачващо, пикочогонно и седативно действие.
Употребата на черница има ползи и за подобряване на работата на
сърдечно-съдовата дейност, както и за увеличаване на половата мощ. Също така
укрепва имунната система, а отварите от листа на черница помагат при задух и
авитаминоза.
Рецепти
ОТВАРА ОТ ЧЕРНИЦА - Една-две чаени лъжички нарязани листа или кора от
корени се заливат с 250 мл. кипяща вода. Прецедената течност се пие на глътки
през целия ден.
ЗАПАРКА ОТ ЧЕРНИЦА - Две супени лъжици листа се заливат с 400 мл. кипяща
вода и захлупени киснат 1 час. Прецедената запарка се изпива на 4 пъти преди
хранене.
СИРОП ОТ ЧЕРНИЦА /БУБОНКА/ - Изцеждат се 1 кг. плодове, прибавя се 1 кг. захар .
Бърка се до стопяване на захарта и се наливат в сухи бутилки, които се
запечатват добре.
ВИНО ОТ ЧЕРНИЦА - 1 кг. плод и 1 кг. захар се заливат с 3 литра вода и
се оставят в покрит с марля съд 15-20 дни, като често се разбъркват. Течността
се прецежда през марля и се налива в дамаджана, където престоява около 20 дни,
за да ферментира отново. Прецежда се през двойна марля и се налива в сухи
бутилки, които се запечатват добре.
РЕЦЕПТА ЗА ВИСОКО КРЪВНО С ЧЕРНИЦА - 5-6
листа от черница се заливат с 1 ч.ч. вряла вода. Ври 2 мин. Прецежда се.
Отварата се пие 3 пъти на ден.
МАРМАЛАД ОТ ЧЕРНИЦА - Почистените и измити плодове се прекарват през
месомелачка или се смачкват с дървена лъжица, ако се много узрели. Варят се
заедно с 500 мл вода на умерен огън при постоянно разбъркване. Прибавя се
захарта и се вари до сгъстяване. Насипва се в бурканчета, запечатва се с
капачки и се стерилизира 5-10 минути.
ИИ
ИИ
Няма коментари:
Публикуване на коментар