17.02.2014 г.

Трансмазнините – хранaтa, която убива



Трансмазнините са частично хидрогенирани растителни мазнини, които  напоследък придобиват все по-лоша слава  на модерен убиец на човекa, с дълготрайно  вреден  ефект върху човешкото здраве.

Трансмазнините не се срещат в природата, те са получени по химичен начин и са непознати за метаболизма на организма.

Как действат?

Трансмазнините действат с натрупване през годините, превръщат се в градивен елемент на клетъчната мембрана. Полепват по стените на червата и пречат на нормалната им функция, причиняват затлъстяване, увеличават количеството на лошия холестероли, намаляват нивото на хубавия холестерол, създават постоянно тлеещо възпаление в организма, водят до тежки мозъчни и сърдечно-съдови увреждания, туморни образувания, диабет  и други.

Освен в маргарина, хидрогенираните мазнини са съставка на много други храни, които употребяваме ежедневно.

Често употребявани храни, които в повечето случаи съдържат трансмазнини са:

Бисквити, сладки, сладолед, торти ,пасти, вафли, крекери, кроасани, евтини шоколади, чипс, кетчуп, майонеза, хамбургери, пици, някои кисели млека и други.

Как може да разберем, дали храната съдържа трансмазнини?
.  Да се четат етикетите на храните и да се избягват храни, за които е записано, че съдържат хидрогенирано масло или частично хидрогенирана растителна мазнина. Трябва да бъдем подозрителни към всяка храна, която според етикета съдържа растително масло.

-  Когато се дъвчат твърди продукти, богати на хидрогенирани мазнини се усеща, че нещо лепне по небцето и зъбите.

С какво да заменим?

Лошите мазнини трябва  да се заменят с храни, богати  на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Храни, богати на добри мазнини са био краве масло, дива сьомга, ленено семе, рибено масло и други. Препоръчително е да се правят  домашни десерти или да си купуваме био продукти-сладкиши, тестени изделия, шоколади и други храни, в които със сигурност не се съдържат пагубните за здравето мазнини.


ВГ


Няма коментари:

Публикуване на коментар