Плодчетата годжи бери, наричани още мерджан или лициум играят важна роля в китайската медицина. Счита се, че те повишават
имунната система, подобряват зрението, помагат за запазване на младия вид на
кожата, понижават кръвното налягане, намаляват холестерола, действат превантивно
срещу чернодробни, бъбречни и сърдечно-съдови забoлявания. Плодчетата са подходяща храна при
диабет, анемия, безсъние, импотентност, шум в ушите,оплаквания, свързани с
менопаузата и др. Научни изследванията показват, че приемът на годжи бери
предотвратява растежа на раковите клетки, помага за възстановяване на
засегнатите тъкани.
Какъв е съставът?
Причината за здравословните ползи от
приема на годжи бери и подмладяващия ефект на тези плодчета се дължи на техния изключително богат химичен състав: важни минерали,
например калций, калий, желязо, цинк,
селен, германий; аминокиселини, осем от които не се синтезират в
човешкия организъм; витамини A, B-комплекс, С, Е; каротеноиди
като бетакаротин,
зеаксантин, лутеин; четири уникални биоактивни полизахариди, които осигуряват мощна антиоксидантна защита на
тялото. Годжи бери е добър източник на есенциални мастни киселини, което
е необичайно за плод. Съотношението на флавоноиди, фитостероли, изоцианати и други
биологично активни вещества се счита, че
няма аналог на Земята.
Как се консумира?
Плодчетата годжи бери са сладки на вкус и могат да се
консумират пресни или сушени. От плодчетата се приготвя чай като една чаена лъжичка плодчета се запарва
в чаша с гореща вода в продължение на половин час.
Годжи бери може
да се добавя към зърнени закуски, шейкове, мюсли, кисело мляко и десерти. В
сладкишите, стафидите могат да се заменят с плодчета от годжи бери. Кръвотворните
плодчета
се прибавят и към супи, задушени ястия, салати и др.
Валерия Гочева
Валерия Гочева
Няма коментари:
Публикуване на коментар