26.12.2013 г.

Годжи бери - суперплодчетата на младостта и дълголетието


Кои са ползите за здравето?

Плодчетата годжи бери, наричани още мерджан или лициум играят важна роля в китайската медицина. Счита се, че те повишават имунната система, подобряват зрението, помагат за запазване на младия вид на кожата, понижават кръвното налягане, намаляват холестерола, действат превантивно срещу чернодробни, бъбречни и сърдечно-съдови забoлявания. Плодчетата са подходяща храна при диабет, анемия, безсъние, импотентност, шум в ушите,оплаквания, свързани с менопаузата и др. Научни изследванията показват, че приемът на годжи бери предотвратява растежа на раковите клетки, помага за възстановяване на засегнатите тъкани.

Какъв е съставът?

Причината  за здравословните ползи от приема на годжи бери и подмладяващия ефект на тези плодчета се дължи на техния изключително богат химичен състав: важни минерали, например калций, калий, желязо, цинк, селен, германий; аминокиселини, осем от които не се синтезират в човешкия организъм; витамини  A, B-комплекс, С, Е; каротеноиди като бетакаротин, зеаксантин, лутеин; четири уникални биоактивни полизахариди, които  осигуряват мощна антиоксидантна защита на тялото. Годжи бери е добър източник на есенциални мастни киселини, което е необичайно за плод. Съотношението на флавоноиди, фитостероли, изоцианати и други  биологично активни вещества се счита, че няма аналог на Земята. 

Как се консумира?

Плодчетата  годжи бери са сладки на вкус и могат да се консумират пресни или сушени. От плодчетата  се приготвя  чай като една чаена лъжичка плодчета се запарва в чаша с гореща вода в продължение на половин час.

Годжи бери може да се добавя към зърнени закуски, шейкове, мюсли, кисело мляко и десерти. В сладкишите, стафидите могат да се заменят с плодчета от годжи бери. Кръвотворните плодчета  се прибавят и към супи, задушени ястия, салати и др.

Валерия Гочева

Няма коментари:

Публикуване на коментар