5.05.2014 г.

Защо лененото семе трябва да се включи в ежедневното ни хранене?



Богато е на омега -3 мастни киселини, което е много важно за здравето на мозъка и сърдечно-съдовата система, за превенция на деменцията.

Намалява нивото на лошия холестерол и триглицеридите.

Ежедневният прием на ленено семе стабилизира кръвната захар и намалява страничните ефекти oт диабета.

Има антипаразитно действие. Помага за изчистване на гъбичките от организма.

Богато е на фибри- 3 супени лъжици ленено семе съдържа половината от дневната потребност. Разтворимите фибри помагат за пречистване на  организма от токсини. Лененото семе има слабително действие, подобрява перисталтиката и е полезно за здравето на дебелото черво.

Съдържа 800 пъти повече лигнани от която и да е храна на Земята, което подобрява хормоналния баланси може да помогне в борбата с остеопорозата, рака на гърдата, простатата и яйчниците.

Има противовъзпалително действие, намалява артритните възпаления, използва се за лек против кашлица.

Дава енергия на организма и подобрява клетъчното здраве.

Голяма част от лененото семе е генно модифицирано. Най-добре е да се купува ленено семе от органично производство, което да се смели непосредствено преди консумация. Ако  лененото семе е смляно предварително, много важно е то да се държи в хладилник. Веднъж отворено лененото масло също трябва да се съхранява в хладилник и да се консумира до шест седмици.

Лененото семе се приема с вода, плодове, зеленчуци и други семена, може да се добавя към смути, салати, каши, супи, кисело мляко и други.


В.Г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар