6.07.2014 г.

Амарантът - ценен, безглутенов хранителен източник



Амарантът е важна част от храната на древните цивилизации, населяващи Южна Америка и Мексико.

Най-голямата ценност на растението са дребните семена, които съдържат 55% въглехидрати, oколо 14-16% протеини, до 8% липиди, фибри, витамини (C, B1, B2, B3, B5, B6, B9), минерали (калий, натрий, калций, магнезий, желязо, мед, манган, селен, фосфор) и др.

Подобно на киноата и елдата, една от най-важните характеристики на амаранта е, че е безглутенов и се усвоява добре в храносмилателния тракт.

Амарантът е отличен източник на особено ценната незаменима аминокиселина лизин, която има важно противовирусно действие, участва в синтеза на колагена и възстановяване на тъканите, подобрява усвояването на калция. Предимство на белтъчното съдържание на амарантовите зърна е, че основните протеини в него са албумини и глобулини, които са по-добре разтворими и усвоими от съдържащите се в пшеницата проламини.

Амарантът съдържа повече магнезий и желязо в сравнение с другите безглутенови зърна. Съдържанието на калций в 100 грама несготвени амарантови семена е 159 милиграма.

В амарантовото масло се съдържат полиненаситени мастни киселини, фитостероли, витамин Е, сквален и други ценни съставки, които определят неговата висока биологична стойност. Скваленът е мощен антиоксидант, има антитуморни свойства, подмладява кожата, подобрява хормоналния баланс, сексуалната жизненост, бори се с изтъняване на чревната лигавица и може да предотврати язва като повишава защитата на лигавицата на стомаха.

Биологично активните вещества в кълновете на амаранта оказват особено благоприятен ефект за стимулиране на имунната система на организма.

Семената на амаранта разнообразяват и значително подобряват хранителната стойност на безглутеновото  хранене. Редовната им употреба намалява нивото на лошия холестерол и повишава стойностите на добрия холестерол, понижава кръвното налягане и риска от образуване на тромби, помага  при лечението на инфекциозни и онкологични заболявания.

Амарантът е мек и сладък на вкус, с аромат на ядки, подобен на малц. Амарантовите семена лесно покълват, използват се като вариво, както и за добиване на масло. От тях се изпичат пуканки, смилат се на брашно, от което се правят различни печива,  макаронени изделия и др. Амарантът може да се прилага  като сгъстяващ агент като се добавя към други ястия – яхнии, сосове, каши, супи.

За директна консумация  се препоръчва преди употреба семената да се накисват в топла вода  за 36-48 часа, а за покълване - 3 часа.


В.Г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар