Най-голямата
ценност на растението са дребните семена, които съдържат 55%
въглехидрати, oколо 14-16%
протеини, до 8% липиди, фибри, витамини
(C, B1, B2, B3, B5,
B6, B9), минерали (калий, натрий, калций,
магнезий, желязо, мед, манган, селен,
фосфор) и др.
Подобно на киноата и елдата, една от най-важните
характеристики на амаранта е, че е безглутенов
и се усвоява добре в храносмилателния тракт.
Амарантът е отличен източник на особено ценната
незаменима аминокиселина лизин, която
има важно противовирусно действие, участва в синтеза на колагена и
възстановяване на тъканите, подобрява усвояването на калция. Предимство на
белтъчното съдържание на амарантовите зърна е, че основните протеини в него са
албумини и глобулини, които са по-добре разтворими и усвоими от съдържащите се
в пшеницата проламини.
Амарантът съдържа повече магнезий и желязо в сравнение
с другите безглутенови зърна. Съдържанието на калций в 100 грама несготвени
амарантови семена е 159 милиграма.
В амарантовото масло се съдържат
полиненаситени мастни киселини, фитостероли, витамин Е, сквален и други
ценни съставки, които определят неговата висока биологична стойност. Скваленът е мощен антиоксидант, има антитуморни свойства, подмладява кожата,
подобрява хормоналния баланс, сексуалната жизненост, бори се с изтъняване на
чревната лигавица и може да предотврати язва като повишава защитата на
лигавицата на стомаха.
Биологично активните вещества в кълновете на амаранта оказват особено благоприятен ефект за стимулиране
на имунната система на организма.
Семената на
амаранта разнообразяват и значително подобряват хранителната
стойност на безглутеновото хранене. Редовната им
употреба намалява нивото на лошия холестерол и повишава
стойностите на добрия холестерол, понижава кръвното налягане и риска от
образуване на тромби, помага при
лечението на инфекциозни и онкологични заболявания.
Амарантът е мек и сладък на вкус, с аромат на ядки,
подобен на малц. Амарантовите семена лесно покълват, използват се като вариво, както и за
добиване на масло. От тях се изпичат пуканки, смилат се на брашно, от което се
правят различни печива, макаронени
изделия и др. Амарантът може да се прилага като сгъстяващ агент като
се добавя към други ястия – яхнии, сосове, каши, супи.
За директна консумация
се препоръчва преди употреба семената да се накисват в топла вода за 36-48 часа, а за покълване - 3 часа.
В.Г.
Няма коментари:
Публикуване на коментар