1.11.2014 г.

Хлорела – протеиновата суперхрана



Хлорелата е зелено водорасло, което е известно с  високото си съдържание на хлорофил и въпреки, че няма да се сдобиете със зелен тен или способност да се храните  от слънцето, то  определено ще спечелите от добавянето й в менюто ви.  Тя снабдява организма с бета-каротин, желязо, витамин B12, както и с голямо количество протеини. Хлорелата е богата и на витамини E и C, магнезий, калций, натрий, както и ензими като флорофилаза и пепсин.

Хлорелата е една от най-силните суперхрани. Ползите за здравето й са безспорни. 
Благодарение на съдържанието на фибри, които се свързват с тежките метали и пестицидите, тя помага за

почистването на кръвта - 

по този начин се подпомага и снабдяването с кислород. Хлорофилът  в хлорелата, благоприятства образуването на червени кръвни телца. Трябва да се отбележи, че хлорофилът е много подобен на хемоглобина (протеин в червените кръвни телца, пренасящ кислорода), тъй като съществената разлика между тях е, че хлорофилът съдържа магнезии, а хемоглобинът желязо. Съдържанието на магнезий от своя страна е важно за сърдечният ритъм.

Хлорелата подобрява и храносмилането,

не без съдействието на споменатите вече ензими. На последно място, но не и по-важност, трябва да обърнем внимание на влиянието на суперхраната върху регулацията на киселинността в организма. Известно е, че е желателно pH  да е с неутрални стойности – около 7,2 до 7,4, а хлорелата е

алкална храна

и ни помага да запазим този баланс. Така можем  да избегнем редица заболявания, които са характерни за киселинна среда и неприсъщи за алкална.


Приемът на хлорела е желателно да става 30 минути преди хранене, като препоръчителното количество е от 3 до 5 грама. Така се постига най-добър храносмилателен резултат. Хлорелата може да се приема и със сок, фреш или закуска с овесени ядки.
Хлорела, както и много други био продукти може да намерите в нашият магазин на ул. Гурко N4, Ботевград.


И.И.

Няма коментари:

Публикуване на коментар